Timesløp

Timesløpet på ski – Timesløpet på beina

Langrennsgruppa arrangere årlig flere interne arrangementer og et av disse er timesløpet.

Det startet med timesløp på ski i 2013, men har også utviklet seg til å gjelde timesløp på beina. Det er ikke alltid snøforholdene er med oss her i Østmarka så starten på timesløpet på beina kom i 2014 da det ikke var mulig å få gjennomført arrangementet på ski i starten av april.

Timesløpet på ski er nå en del av våre klubbrenn og arrangeres som klubbrenn nr. 4 i starten på april hvert år.

Stilart på timesløpet på ski er alltid friteknikk.

Timesløpet på beina arrangeres i august/september og legges til en mandagstrening.

Hva er timesløpet?

Alle deltakerne går på ski / løper en liten rundløype på maks 1 km så mange ganger man klarer i løpet av en time.

For hver runde registreres passering enten via et tidtakersystem med startnummer / evt. fargevester (på ski) eller ved at alle er innom ”pitstoppen” (på beina) og krysser av navnet sitt på et skjema slik at det holdes orden på antall runder.
Underveis i skirennet / løpet er det drikkestasjon. Serveringen starter etter 30 min og varer til alle har fått drikke en gang.
Det er  premie til den gruppa som går på ski / løper flest runder til sammen. Her kan alle vinne. Jo flere som stiller fra samme gruppe, jo større er sjansen for å vinne lagkonkurransen.

Det kan også være annen premiering, alt ettersom hva arrangementskomiteen har på lur!

Under følger en beskrivelse av timesløpet på ski i 2013 og timesbeløpet på beina i 2014 sett fra to foreldres øyne.

SKIVERSJONEN

Mellom klokken 18 og 19 denne mandagen i april gikk hele 194 løpere fra 3 år til veteran til sammen 2014 runder à 1,2 km i fristil! Bare én av dem som startet avsluttet løpet før timen var gått! Totalt ble det tilbakelagt mer enn 2400 km! Det tilsvarer Oslo–Bodø langs bilveien – tur/retur! TIMESLØPET 2013 var en stor suksess og engasjerte både løperne og tilskuerne. Det var fellesstart for alle aldersgruppene klokken 18. Hver gruppe hadde egen vest eller armbånd med ulike farger for å kunne skille dem fra hverandre. Til tross for svært mange løpere i traseen samtidig, ble løpet gjennomført i en gemyttlig tone og de raskere løperne ble sluppet fram. Trenere og familie telte runder for hver treningsgruppe og for hver enkelt løper. Det var også et aktivt støtteapparat langs traseen med drikke til tørste utøvere. Klokken 19 gikk sluttsignalet og status kunne gjøres opp. Det var premieutdeling med flotte premier til alle deltakerne. De yngre løperne satte nok minst like stor pris på å få gå sammen med landslagsløpere og sine voksne forbilder som Anders Gløersen, Øyvind Gløersen og Kjetil Dammen som premien etter løpet! Rustad vil fortsette denne gode tradisjonen og håper at minst like mange stiller opp på TIMESLØPET 2014!

LØPEVERSJONEN

Det første timesløpet på barmark ble en kjempesuksess – og en flott start på høsttreningen i langrennsgruppa.

I en vinter med skuffende snøforhold ble det siste klubbrennet – Timesløpet – avlyst i april. I stedet ble det timesløp 1. september, og det viste seg at Rustad-løperne hadde holdt formen ved like gjennom sommeren og var vel så ivrige til å løpe runder med joggesko på beina. 

Det var et flott syn da feltet med løpere fra alle treningsgruppene tok fatt på den 893 meter lange runden, alle med mål om å komme så langt som mulig i løpet av en time. 

Taktikkene var forskjellige: Noen åpnet rolig for å spare krefter, noen kjørte hardt fra start og lot det stå til.  Opplegget var smart organisert med et bord for hvert årskull hvor løperne krysset av hver gang de passerte etter en runde, og siden løypa gikk i fine sløyfer rundt bua var det mange muligheter for å heie og ha private drikkeposter. 

Etter hvert virket det som om de aller, aller fleste fant et tempo de var komfortable med og kunne holde i en time, og for oss som sto ved tellebordene var det gøy å se hvordan deltagerne beit tennene sammen, trosset hold og slitne bein og holdt det gående i seksti minutter. 

Det var spesielt imponerende å se løperne i de aller yngste årsklassene: En time i ganske høy intensitet er mye mer enn de fleste har prøvd på trening – eller i konkurranser på ski – tidligere. 

Drikke halvveis var kjærkomment for de fleste, og det var også fint å legge merke til hvordan det dannet seg grupper av løpere som hjalp hverandre framover.

Arrangementskomiteen hadde også lagt inn et lite konkurranseelement: hvilken gruppe klarer flest runder sammenlagt?

2005-gruppa, som nok også hadde flest startende med 34 stykker, leverte 328 runder. Det var to mindre enn Menn Veteran, og 2005-gruppas hovedtrener Christen R, som bidro med 16 runder for Menn Veteran, måtte nok stå skolerett for gruppa på neste trening. Men i konkurransen var det også lagt inn en faktor for alder, og med den tatt i betraktning slo 2005-gruppa treneren sin likevel.

Se linker til bilder og video:

Timesløpet på ski 2013:
https://picasaweb.google.com/101117597882358784043/TimeslPet2013?authkey=Gv1sRgCPvspOaLjLv78gE#

Timesløpet på beina 2014
https://picasaweb.google.com/101117597882358784043/TimeslPetAugust2014?authkey=Gv1sRgCKqxtpuXiKOHGg#